Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 27-02-2013
Tematica: problematica steagului secuiesc
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Borbely, critic la adresa "prefectului românilor"
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.cotidianul.ro/borbely-critic-la-adresa-prefectului-romanilor-207769//


Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a comentat disputa despre steagul secuiesc, apreciind că subiectul trebuie închis.
Într-o conferinţă de presă la Sfântu Gheorghe, Borbely a declarat şi că, dintr-un punct de vedere, a fost "benefică" această dispută, pentru că în urma acesteia în România mai sunt foarte puţine persoane care nu ştiu cum arată acest steag, potrivit Mediafax.
Miercuri a avut o întâlnire şi cu noul prefect de Covasna, Dumitru Marinescu.
"Am discutat şi cu domnul prefect astăzi şi ceea ce dorim noi este să se termine această dispută. Am salutat decizia Guvernului că l-a schimbat pe acel prefect (Codrin Munteanu - n.r.) care, din păcate, a fost principalul furnizor de tensiuni în zonă, intentând 25 de procese în această tematică şi a inflamat destul de mult tensiunea artificială care s-a creat", a declarat liderul UDMR.
Referitor la fostul prefect, Laszlo Borbely a spus că acesta avut o atitudine "dăunătoare" şi faţă de populaţia maghiară, şi faţă de cea română.
"Sunt inscripţii, spre exemplu, cu Ţara Moţilor şi noi să pornim acum o acţiune să fie scoasă această inscripţie? Ar fi penibil pentru toată lumea. Nemaivorbind de Ţara Bârsei sau alte însemne. (...) În legătură cu steagurile, trebuie să depăşim acest moment şi noi (UDMR - n.r.) putem să fim liant şi partener şi faţă de Guvernul României şi faţă de Guvernul Ungariei. Vine domnul Martonyi Janos (ministrul de Externe al Ungariei - n.r.) luni, la Bucureşti, şi eu sper că acest subiect se va închide", a conchis Borbely .
Fostul prefect al judeţului Covasna, Codrin Munteanu, despre care Laszlo Borbely a spus că a avut o atitudine "dăunătoare,  a fost înlocuit, prin promovare,  de premier, la propunerea ministrului Duşa.
Doru Decebal Feldiorean, directorul fondator al publicaţiei Condeiul Ardelean şi vicepreşedinte al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, afirma, într-o scrisoare care a şi fost dată publicităţii de cotidianul.ro, că preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, şi primarul municipiului Sf. Gheorghe, Antal Arpad, au făcut naveta luni de zile la Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru a-l convinge pe ministrul Mircea Duşa să îl destituie pe Codrin Munteanu.
Despre Munteanu cei care îl cunoşteau spuneau că este un bun cunoscător în probleme de administraţie, acesta atacând cu succes hotărârile ilegale şi abuzive referitoare la simbolistica aşa-zisului Ţinut secuiesc. Acest lucru i-a iritat însă atât pe preşedintele CJ Covasna,  cât şi pe primarul municipiului .
 "Victor Ponta i-a spus lui Codrin Munteanu că ţine la el, şi de aceea vrea să îl aducă la Bucureşti să îl facă mare. Numai că Munteanu ştie, şi ştim şi noi, românii din Covasna şi Harghita, că el este singurul om capabil să pună stavilă UDMR-ului în zonă şi de aceea nu vrea să plece".
"(...)singura avansare a lui Codrin Munteanu, dacă era bine intenţionată, era să îl promoveze şef pe linia lui în sus, adică secretar de stat la Administraţie, nu scoaterea pe linie moartă la Apărare, unde nici nu are competenţă. Atunci, într-adevăr, nu mai era mâna UDMR-ului, pentru că el nu ar mai fi fost prefect de Covasna, ci şeful prefectului de Covasna. Restul e poveste. Puteau să îl facă şi ambasador la Washington, că tot aşa se cheamă că a fost scos pe linie moartă.Singura greşeală a lui Codrin Munteanu a fost că nu trebuia să le spună, nici măcar pus în faţa faptului împlinit, că acceptă. El trebuia să le spună: „domnilor, nu vreau să plec din funcţia de prefect al judeţului Covasna, dar ţinând cont de faptul că sunt înalt funcţionar public, mă voi supune ordinelor dvs.". Asta era varianta corectă, dar nu i-a picat nici lui ideea". (S.P.)    
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.